maandag 22 april 2013

Kaart Oosterschelde - Vakantie Zeeland

Kaart Oosterschelde: Rijkswaterstaat
De Oosterschelde is een zeearm in de Zuidwest-Nederlandse provincie Zeeland. De waterloop is een aftakking van de rivier de Schelde.

De Oosterschelde heeft een lengte van 48,1 kilometer en een oppervlakte van ongeveer 350 km², waarvan een deel bij eb droogvalt.

In het noorden ligt de Oosterschelde aan het schiereilanden Schouwen-Duiveland en Tholen en in het westen aan Walcheren, Zuid-Beveland en Noord-Beveland.

In het oosten ligt de zeeram aan de provincie Noord-Brabant en in het westen aan de Noordzee.

De zeearm is de vroegere monding van de Schelde en staat via twee geulen, Roompot en Westgat, in verbinding met de Noordzee.

In de Oosterschelde liggen twee hoofdvaargeulen. De Roompot loopt van de Bergsediepsluis in de Oesterdam richting de Noordzee. De andere is de hoofdtransportas Gent-Duitsland.

Tussen Noord-Beveland en Duiveland wordt de Oosterschelde overspannen door de Zeelandbrug, die een lengte heeft van 5 kilometer.

De havensteden Rotterdam en Antwerpen staan via de Schelde–Rijnverbinding, in het oostelijk deel van de Oosterschelde, met elkaar in verbinding.

In 1867 werd de verbinding tussen de provincies Noord-Brabant en Zuid-Beveland afgedamd door de Kreekrakdam.

Nationaal Park Oosterschelde
De Oosterschelde is sinds 8 mei 2002 een nationaal park met de naam Nationaal Park Oosterschelde. In het park worden geregeld zeehonden en bruinvissen gezien.

Bij eb vallen de slikken, schorren en platen droog waardoor veel vogels hier hun voedsel vinden. Op en langs de Oosterschelde liggen diverse vogelbroedplaatsen.

Achter de dijken liggen karrevelden, inlagen en kreekgebieden die herinneringen aan de ontstaansgeschiedenis van het unieke gebied.

Oosterscheldekering
In 1986 werd de Oosterscheldekering ingebruikgenomen waardoor de Oosterschelde geheel van de Noordzee kan worden afgesloten.

Deze waterkering bestaat uit grote schuiven die bij zware storm, al dan niet gecombineerd met hoog water, naar beneden gelaten kunnen worden,

De stormvloedkering is het grootste onderdeel van de Deltawerken. Het is ook de wegverbinding tussen de schiereilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland, met een lengte van 9 kilometer.

De Noordzee is via de Roompotsluis, ten zuiden van de kering, te bereiken.

Vakantie
Het gebied rondom de Oosterschelde is een favoriete bestemming voor een vakantie vanwege het natuurschoon en de mogelijkheden voor waterrecreatie.

Het Nationaal Park Oosterschelde is met een oppervlakte van ongeveer 370 km² het grootste nationaal park van Nederland.

De Oosterschelde is een favoriete stek van duikers en er liggen vissershavens en jachthavens.

De stad Yerseke, op Zuid-Beveland, is de belangrijkste havenplaats aan de Oosterschelde. Het Museum Yerseke besteedt aandacht aan de oesterteelt en schaal- en schelpdieren.

Tussen Yerseke en het Kanaal door Zuid-Beveland ligt het natuurgebied Yersekse Moer. Dit is een belangrijk voedselgebied voor vogels.

Kaart Oosterschelde duikplaatsen
De onderstaande kaart van Rijkswaterstaat toont de locaties waar sportduiken is toegestaan in de Oosterschelde, het Mastgat en de Eendracht.

Kaart Oosterschelde duikplaatsen: Rijkswaterstaat